Stari, nemaš pojma

Nemoćan protiv svoje kćeri i njezine majke

Sve se češće moram braniti od njihovih uzastopnih žicanja da odu na neki koncert

Malo tko vjeruje u priču da je Filip u svom završnom radu u vrtiću napisao da mu je najdraža pjesma – “Još Hrvatska ni propala”. I tete su me isprva čudno gledale, ali to nije bio rezultat odgoja, već neka zezancija koju je pokupio s radija 101. I inače je prilagodljiv, pa kad se ide u Zagorje pjeva zagorske koje ga je naučio djed, doma se voli derati nešto od Hladnog piva, a kad je sa sestrom onda skida Lady Gagu. Pitali smo ga hoće li u muzičku školu i dobili odgovor – kaj vam je, još jedna škola, pa kad bum igral nogomet s dečkima!?

Puno se piše o tome kako današnja djeca masovno slušaju cajke, no moji su za sad imuni. Možda je od Stinga do turbo-folka jedna generacija ipak prekratko vrijeme. Doduše, u naše je vrijeme bilo jednostavnije i nije postojalo toliko glazbenih smjerova, a oni danas slušaju i miješaju gotovo sve.

Odustao sam i ne pratim više što se “daunlouda” i prebacuje po mobitelima, iPodovima i ostalim spravama, jedino se sve češće moram braniti od napada žicanja za odlazak na koncerte. Tu sam u neravnopravnom položaju jer svi znamo kakve su nam šanse kad se protiv očeva udruže kćeri i njihove majke.

U početku sam bio zbunjen kad su se vratile s koncerta na kojem joj je glavna faca bio muževni vođa benda Semy Precious Weapons koji je nosio ženske tajice i štikle. No, shvatio sam da su moji pogledi zastarjeli, te da mogu očekivati kombinaciju u kojoj klon Michaela Jacksona pjeva obradu etno hita “Za nikaj na svetu ja menjal te ne bi”.

Ne znam kako vi, ali ja se sve manje čudim.

Zoran Kolak

Profesionalnu karijeru započinje na Hrvatskom radiju, nakon kojeg prelazi u novine. Prvo radi u Večernjem listu, a nakon toga u Jutarnjem listu. Danas je urednik Samobor TV-a, te portala SamoborNET i SIGURNO.Info

Možda će Vas zanimati