Stari, nemaš pojma

Ma, slobodne aktivnosti… To je drugi izraz za ludilo!

Moja omiljena dječja aktivnost bila je staviti ciglu u loptu i vikati: Striček, loptaaa!

Sve do jučer nisam znao da su slobodne aktivnosti zapravo drugi izraz za – ludilo. S jedne strane razumijem – bliži se kraj školske godine, pa je nekako normalno da broj obaveza i napetost rastu. Uz to, moram priznati da je i u moje vrijeme bilo slobodnih aktivnosti. Jedna od omiljenih bila nam je – u probušenu loptu staviti ciglu i onda iz daljine ljudima koji se vraćaju s posla vikati: Stričeeeek, loptaaaa!

Takve su igre valjda bile preteča modernih konzola za igru. Možda PSP danas ima bolju grafiku, ali i mi smo postizali dobre efekte.
No, današnji klinci imaju nešto izraženiji običaj da stalno smišljaju nove slobodne aktivnosti koje im ubrzo dosade.

Tako smo i mi doma prohujali kroz balet, ritmiku, nogomet, džudo, gitaru, dramsku, jazz dance, muzičku školu i ne znam koje sve druge aktivnosti. Nešto od toga još se drži, ali uvijek se rađaju nove ideje.

Sve to pomno prati industrija zabave i uvijek se iznenadim kako se trgovci brzo prilagođavaju tom ludilu. Sve rekvizite za sve sportove i aktivnosti danas možete kupiti u samoposluzi. Tako sam nedavno, vođen interesima svoje djece, uz kruh i mlijeko u istom dućanu kupio gitaru, loptu, tajice za ples, rekete za tenis, mali bazen koji je bio na akciji, a usput smo obavili i frizera.

Kad sam nakon svega čuo “tata, to je sve bez veze, mi želimo plivati i trebaš sagraditi pravi veliki bazen ispred kuće”, puknuo sam. E, sad mi vas je dosta! Prvo su se prestrašili, a onda počeli treptati okicama i potiho uvjeravati: “Ali, tata, pa to je za naše zdravlje”. Ostao sam čvrst.

Dobro, rekoh, ali ništa od onog električnog dodatka za plivanje na mjestu. Kad se razljutim, onda sam nepopustljiv.

Zoran Kolak

Profesionalnu karijeru započinje na Hrvatskom radiju, nakon kojeg prelazi u novine. Prvo radi u Večernjem listu, a nakon toga u Jutarnjem listu. Danas je urednik Samobor TV-a, te portala SamoborNET i SIGURNO.Info

Možda će Vas zanimati