Stari, nemaš pojma

Kći pita što je ‘lepa breza’. Ponosan sam

‘Hranidbeni lanac’ u školi: cool face, cure koje skviče i gejevi – dečki koji su dobri

Nije da naši mali genijalci uvijek sve znaju prije nas. Postoje trenuci kada su roditelji čak ponosni na dječje neznanje. Petra mi nedavno dolazi iz škole i pita: Tata, kaj to znači “lepa breza”? Nemam pojma, velim ja. Otkud ti to? Pa, svi kažu da u Zagreb dolazi “lepa breza” i da ima koncert.

Ma, to ti je pevaljka i zove se Lepa Brena, a zato što nisi znala (u tom trenutku je u njenom razredu više od 90 posto klinaca slušalo turbo-folk) dobit ćeš od tate nagradu, rekoh neizmjerno ponosno. Trebao sam šutjeti. Već sutradan je genijalka došla sva vesela – Tata, pitala me matematiku i nisam niš znala – kaj ćeš mi kupit?

Lukave verbalne figure nisu strane ni mlađem Filipu: Gle tata, ti meni uopće ne trebaš kupovati poklone, ja imam dovoljno igračaka. Molim?! Jedino je problem što je baka rekla da mi nekaj moraš kupit, a to je tvoja mama, a svi mi moramo slušati svoju mamu, to si mi ti rekao. U višim razredima postaje komplicirano.

Nedavno sam saznao da u školi postoji “hranidbeni lanac”. Ma daj Petra, ne pretjeruj. Ma nemaš pojma tata, to je obična piramida popularnosti. Znaš ono – štreberi, cool face, pa cure koje skviče, ljube se i tepaju si međusobno, gejevi i tak dalje… Gejevi, koji su pak ti!? Pa, to su ti dečki koji ne tuku cure. Zezaš me da tak zovete dečke koji su dobri? Pa da, oni su ti pristojni i s njima možeš normalno razgovarati, al se curama baš ne sviđaju. Da, stvarno nemam pojma. I opet sam nešto naučio.

 

Ovo je kolumna tate Zorana koji hvata korak sa svojim klincima. U trenutku nastanka teksta, Petra je imala 12, a Filip 7 godina.

Naslovna fotografija: rawpixel.com

 

Zoran Kolak

Profesionalnu karijeru započinje na Hrvatskom radiju, nakon kojeg prelazi u novine. Prvo radi u Večernjem listu, a nakon toga u Jutarnjem listu. Danas je urednik Samobor TV-a, te portala SamoborNET i SIGURNO.Info

Možda će Vas zanimati