Planinarski domovi

Planinarski dom Oštrc

Oštrc je vrh alpskog izgleda u središtu Samoborskoga gorja. Dobro je vidljiv izdaleka i prepoznatljiv je po strmim padinama na obje svoje strane. Vršni dio nije pokriven šumom, a odlikuje se velikim strminama pa se s njega pružaju široki vidici. Na južnoj strani vrha je 15 m visoka stijena Flinka koja služi kao alpinističko vježbalište. Na sedlu pod vrhom je planinarski dom HPD Željezničar.

Oštrc je među planinarima veoma popularan i vrlo je pristupačan. Od desetak mogućih prilaza najkraći (ali i najstrmiji) su putovi iz Braslovja i iz Ruda, a malo blaži su usponi iz Smerovišća i od Šoićeve kuće. Markirani su i prilazi od oba samoborska prijevoja, Poljanica i Velikih vrata, pa se posjet Oštrcu lako može povezati i s posjetom Plešivici, odnosno Japetiću.

Planinarski dom “Željezničar” na Oštrcu (HPD “Željezničar”, Zagreb)
Lokacija: na sedlu pod vrhom Oštrc, Nadmorska visina: 691 m
Radno vrijeme: vikendom, blagdanom i po najavi
Broj kreveta: 37
Prilaz autom: ne
Kontakt: Zdenko Petrić 01/3379-117, 098/9489-329
Udaljenost pješice: Rude 1h20′, Smerovišće 1h15′, Samobor 2h30′

Samobor.NET

Samobor.NET je turističko informativni i gospodarski portal grada Samobora. Ovdje ćete pronaći informacije o mjestima koje možda trebate posjetiti, okusima u kojima možete uživati i događanjima koje trebate vidjeti. Naći ćete i nostalgične povijesne informacije o gradu Samoboru i ovom dijelu Hrvatske.

Možda će Vas zanimati