Stari, nemaš pojma

Sin mi kaže da je na tatu, jer puno pušta vjetrove

Vidim i ponašanje mu je na mene, čini mi se da roditelji moraju imati i jednu pomalo mazohističku crtu. Ja je, očito, sigurno imam.

Iživciran brojnim obavezama, već sam rekao da ću djeci, umjesto obećanog psa, nabaviti Sony PSP. Prošli su tjedan dobili elektroničke igrice (doduše polovne, jer već i oni znaju da je kriza), ali sada ipak hoće i psa. Nikad kraja njihovim zahtjevima i nikad mira. čini se da roditelji moraju imati i jednu pomalo mazohističku crtu, jer dovoljno je da ih nekoliko dana pošaljemo s bakama na more pa da nam užasno nedostaju i svaki čas ih zovemo da vidimo što rade i što si još žele. Stvarno smo svi poludjeli.

Kada smo napokon, nakon čak tjedan dana, ponovo bili zajedno i svečano im uručili darove, pitam Filipa jesam li mu više nedostajao ja ili PSP. Bez razmišljanja veli PSP, ali doda da ni ja nisam loš, pa me utješno potapša po ramenu. To je još jedna stvar koju moramo naučiti – kod njih nema popusta. Kupio sam novi šešir sa zaštitom od UV zraka i pitam Petru kako mi stoji.

Opet, bez razmišljanja, ona mi kaže da zgledam k’o budala. I još doda rezignirano: “Sorry, znam da zvuči grubo, ali sam si to tražio”. “Pa kaj vi ne znate nimalo lagati?”, pitam uzrujano. “Možete nekoga povrijediti”, počnem teoretizirati. “Ma, to ti u životu nema smisla”, veli ona i nastavi kulerski lizati sladoled.

Kada je Filip vidio da je tata tužan što su ga vlastita djeca popljuvala čim je stigao, želio me utješiti. “Znaš tata, razmišljao sam o nama dvojici i zaključio da sam jako sličan tebi i da sam to sigurno naslijedio od tebe.” Lice mi se ozarilo i pitam: “A što si to naslijedio, sunce tatino?”.

“Pa, primijetio sam da kao i ti uvijek pjevam u kupaonici, ali i da često puštam vjetrove, a to sigurno nije slučajno”. Sve je to izgovorio tako ozbiljnim glasom da sam se zamislio. Ma, nema veze, rekoh samome sebi, ipak ima nešto od oca. Barem me neće zaboraviti kad mu žena jednoga dana bude prigovorila zbog ponašanja. Sa sjetnim osmjehom na licu reći će joj: oprosti dušo, to sam naslijedio od tate.

Zoran Kolak

Profesionalnu karijeru započinje na Hrvatskom radiju, nakon kojeg prelazi u novine. Prvo radi u Večernjem listu, a nakon toga u Jutarnjem listu. Danas je urednik Samobor TV-a, te portala SamoborNET i SIGURNO.Info

Možda će Vas zanimati