Stari, nemaš pojma

Moj sedmogodišnjak je izjavio da želi biti kao Hitler. Uf, blago meni…

Kako djeci objasniti rat, a pritom ih odgojiti da budu politički korektni ljudi?

Gledali smo s klincima poznati SF hit “Alien”. Možda nije baš primjerenog sadržaja za njih, ali se čini da današnja djeca vole čudovišta i nemaju zbog njih noćne more.

U čuvenoj sceni kada se odvratno čudovište približava Sigourney Weaver i čini se da će je pojesti, Filip nonšalantno pita: – Tata, jesu to oni protiv kojih si se i ti borio u ratu? Naravno da sam nakon toga trpio kritike, jer – kako sam to odgojio dijete?! Kako im zapravo objasniti rat, ili složena društvena zbivanja, a uz to ih odgojiti da sutra budu politički korektni građani, pitam ja vas?

Kada je na televiziji u nekoj sapunici čuo srpski jezik, sa zanimanjem je pitao – kako to oni čudno pričaju? Nakon objašnjenja da se radi o srpskom jeziku koji je sličan hrvatskom, Filip veli: – čekaj malo, pa to nisu Srbi, ovo su sasvim normalni ljudi.

Da je to netko čuo, mirne bi duše zaključio da se kod nas doma mogu čuti samo ortodoksne šovinističke teorije, ali o ratu s njima uvijek razgovaramo pažljivo kako prirodno dječje pojednostavljivanje ne bi izazvalo zabunu.

Međutim, teško je boriti se protiv okruženja u kojem ne postoje sive zone. Zato se nisam začudio kad je inspiriran kompjutorskim igricama i komentarima starijih zaljubljenika u simulacije Drugog svjetskog rata zaključio – ja bi htio bit k’o Hitler, jer je on imal najjaču vojsku! E sad je dosta, upisat ću ga u pionire i raspitati se postoji li politička nastava za prvaše!

Zoran Kolak

Profesionalnu karijeru započinje na Hrvatskom radiju, nakon kojeg prelazi u novine. Prvo radi u Večernjem listu, a nakon toga u Jutarnjem listu. Danas je urednik Samobor TV-a, te portala SamoborNET i SIGURNO.Info

Možda će Vas zanimati