Stari, nemaš pojma

Kako to misliš da varaš sve svoje dečke?

Razveselio sam se kad me Filip tražio ‘snažni grah’. Mislio sam da želi varivo, a ne plastiku

Sigurnost djece na internetu mnogim je roditeljima slaba točka. Načuo sam neki dan Petrin razgovor s frendicama: “…ja ti s njima flertujem i varam sve svoje dečke”.

Uključilo se zvono za uzbunu. S kim to razgovaraš, kakvi dečki, kakvo varanje!?! Tata, pa to ti je igrica s likovima koje sam napraviš. Naime, igrica “it girl”, koju klinke igraju preko Facebooka, pretvara ih u male stiliste koji istodobno stječu i neke socijalne vještine. Uče kako dobiti više samopouzdanja, kako se suprotstaviti “protivniku”, kako bolje komunicirati…

Sve ono što smo mi učili na ulici. Nakon kratke provjere panika je prošla. Ali ne i razmišljanje o današnjim igricama i igračkama.

Tata, kupi nam snažni grah, viče Filip. Ajd, fala Bogu da jednom hoćete pojest nešto zdravo, rekoh i krenem sretno prema tržnici. Tata, kaj ti je? Pa trebamo ići na kiosk, to su ti – super igračkice! Čujte, i u moje su doba postojale jednostavne igračke za djecu, ali smo ih kupovali za par novčića kod lokalnog prodavača koštica. Danas se komadići plastike skupo prodaju, a još moramo biti sretni ako u njima nema kancerogenih tvari. Zato nas klinci “utješe”. Ma daj, pa to svi kupuju. Rezultat – imam doma punu torbu plastičnog graha.

A uz moderne igrice idu i moderni načini plaćanja. I djeca ih rano prigrle. Nakon mog objašnjenja da nećemo posuditi film jer nemamo novca, Petra hladno predloži – pa uzmi na karticu ili na “đemdo”. Ništa posebno? Imala je tada 5 godina.

 

Zoran Kolak

Profesionalnu karijeru započinje na Hrvatskom radiju, nakon kojeg prelazi u novine. Prvo radi u Večernjem listu, a nakon toga u Jutarnjem listu. Danas je urednik Samobor TV-a, te portala SamoborNET i SIGURNO.Info

Možda će Vas zanimati