Događanja

Premijera filma Sedmo nebo

Šarmantna komedija SEDMO NEBO redateljice Jasne Nanut i producenta Hrvoja Osvadića, koji zajedno potpisuju scenarij filma, premijerno je prikazana na 70. Pulskom filmskom festivalu te je otvorila ovogodišnje izdanje Zagreb Film Festivala (ZFF-a). Film se prikazuje u svim hrvatskim kinima, a u petak, 8. prosinca u 19:00 sati u kinu Samobor održat će se svečana premijera uz gostovanje filmske ekipe. Sedmo nebo će se u samoborskom kinu prikazati još 9. i 10. prosinca s početkom u 20:00 sati.

Obzirom da se bavi intimnim problemima suvremenog čovjeka u kojima se svi prepoznajemo, te zahvaljujući univerzalnom humoru i originalnom pristupu vječnoj temi ljubavnog trokuta koji se u ovom slučaju proširuje u četverokut, gdjegod se prikaže SEDMO NEBO izaziva salve smijeha i pljeskove tijekom projekcije, te uživa unisono oduševljenje publike i kritičara. Duhoviti citati iz filma već su ušli u pop kulturu, citiraju ih Kulturne muke, Književna groupie, a i pojavljuju se u radijskom programu.

U središtu priče filma je Nino Radman (Krešimir Mikić), čovjek s previše žena i premalo vremena koji je hodajući recept za katastrofu. Pokušavajući priznati ženi (Iva Mihalić) da se zaljubio u plesačicu Tamaru (Iva Jerković Oreški), Nino traži pomoć svog prijatelja čiji ga klasični muški recepti za rješavanje problema vode u još veći kaos. U strahu od žene i vlastite sjene, njegova paranoja sve više raste, a on se pretvara u tempiranu bombu. Hoće li trijumfirati ili krahirati, otkriva ova komedija neočekivanih obrata, u kojoj je samo jedna stvar veća od Ninovih problema – njegov tlak.

«Ono što je nekad bila Almodovarova žena na rubu živčanog sloma, u Sedmom nebu je muškarac, jer žene su danas jače no ikad i od muškaraca, logično, očekuju da budu jednako snažni, no pokušavajući dosegnuti sedmo nebo, Nino se zaglavljuje između poriva i odgovornosti, nesposoban suočiti se ne samo sa ženom s kojom dijeli život, već i sa samim sobom. Taj vječan ‘ili-ili’ koji se nadvio nad njime poput tamnog oblaka i sada ga prati u stopu, pretvara njegov život u potpuni kaos, a sa svakim novim pokušajem da konačno gukne, Nino je sve uplašeniji i sve – smješniji.» o filmu kaže Jasna Nanut naglašavajući da su se ženskom krizom identiteta dosad gotovo pa isključivo bavili muški redatelji, dok je njoj bio izazov upravo zrcalna slika – muške muke viđene kroz ženske oči.

Redateljica filma Jasna Nanut autorica je šest kratkih igranih filmova koji su prikazani na Zagreb, Pula i Sarajevo Film Festivalu, u Tallinnu, Motovunu, Plans d’Angersu, Poitiersu i mnogim drugima. Dvostruka je dobitnica Oktavijana, za svoj diplomski film Igra malog tigra i prvi profesionalni kratki film Tanja. Sedmo nebo je njen prvi dugometražni film.
SEDMO NEBO nastalo je u produkciji Petnaeste umjetnosti te je podržano sredstvima HAVC-a. Glavne uloge u filmu igraju Krešimir Mikić, Iva Jerković Oreški i Iva Mihalić, dok u zapaženim sporednim ulogama nastupaju Nikša Butijer, Dejan Aćimović i Petar Ćiritović.

U nizu sporednih uloga pojavljuju se Urša Raukar, Mario Petreković, Iva Visković Križan, Adrian Pezdirc, Jerko Marčić, Klara Mucci, Karlo Mrkša, Priska Ugrina, Hrvoje Klobučar, Janko Rakoš, Nataša Kopeč, Robert Ugrina, Tit Medvešek, Toma Medvešek, Ivana Krizmanić, Lukrecija Tudor, Janko Popović Volarić, Lucija Barišić i mnogi drugi.
Ostatak filmske ekipe predvode direktor fotografije Tomislav Sutlar, montažer Tomislav Stojanović, scenograf Denis Rubinić, skladatelji Nenad Kovačić i Mak Murtić, dizajner zvuka Martin Semenčić, majstorica maske Ivana Pralija te modna dizajnerica Ivana Omazić koja je stilizirala glavne likove.

 

Iz filmskih kritika:

Fina suptilna komedija koju se cijelo vrijeme gleda sa smiješkom na rubu usne. Film koji zaslužuje sat i pol pažnje.
Jurica Pavičić, Jutarnji list

Gotovo kao nijedan film u recentnoj povijesti hrvatskog filma izazvao unisono oduševljenje. Maestralna uloga Mikića i priča za kojom žudi hrvatska javnost.
Priča koja tematizira svakodnevan, običan život na inteligentan i humorističan način.
Srđan Sandić, Gloria

Film koji smo čekali, trebali, željeli. Jedan od rijetkih domaćih filmova koji ćete poželjeti pogledati više puta.
Saša Drinić, Mixer.hr

Hrvatska napokon ima komediju koja nije za fanove Lud, zbunjen, normalan. Zabavan film koji djeluje izuzetno autentično.
Hrvoje Marjanović, Index

Zabavan i duhovit film. Nikša Butijer je rasturio. Apsolutni komični genij. Zaslužuje kapu do poda. Mikić je savršen u svojem tumačenju Nina.
Zrinka Pavlić, Tportal

Fina gorko-slatka komedija inteligentnog humora i suptilne analitičnosti muške krize srednjeg doba.
Dubravka Lakić, Politika

Odavno je slavni Pedro Almodovar prikazao Žene na rubu živčanoga sloma. Zašto ne bi bili i muškarci?
Pametan, duhovit i zabavan film. Valja osobito naglasiti izvrsnu izvornu izvanprizornu glazbu skladatelja Nenada Kovačića i Maka Murtića.
Marijana Jakovljević, Zona filma

Samobor.NET

Samobor.NET je turističko informativni i gospodarski portal grada Samobora. Ovdje ćete pronaći informacije o mjestima koje možda trebate posjetiti, okusima u kojima možete uživati i događanjima koje trebate vidjeti. Naći ćete i nostalgične povijesne informacije o gradu Samoboru i ovom dijelu Hrvatske.

Možda će Vas zanimati