Planinarski domovi

Planinarska kuća Scout

Planinarska kuća „Scout“ je sastavni dio planinarskog centra Koretići i nalazi se na prijelazu iz Samoborskog u Žumberačko gorje, u kotlini potoka Bregana, u blizini zaseoka Koretići. Objekti centra se nalaze neposredno uz makadamsku cestu koja iz Koretića vodi prema Noršić Selu, na nadmorskoj visini 360 m. Centrom upravlja Savez Scouta Samobor, dok su Planinarski klub „Scout“ i članovi kluba glavni nositelji upravljanja.

 

Centar Koretići sastoji se od više objekata u čijem je sastavu i planinarska kuća „Scout“. U objektu sa spavaonicama ima 25 kreveta u 6 soba. Kreveti s madracima, dekama i krevetninama. Sanitarni čvor se nalazi u posebnom objektu. U drugom objektu su kuhinja i blagavaonica. Centar je opskrbljen pićem i osnovnim namirnicama, te posuđem za pripremu hrane. Iz uređenog izvora koristimo pitku vodu, a nalazi se u neposrednoj blizini planinarske kuće.

Planinarska kuća „Scout“ otvorena je vikendom, a po dogovoru i druge dane u tjednu. Zimi je poželjno najaviti se, jer tada nisu redovita dežurstva. Centar nema stalnog domara, već se u dežurstvima izmjenjuju članovi PK „Scout“.

Od pl. kuće „Scout“ može se obići nekoliko zanimljivih lokacija i vrhova. U prvom redu to su: stara „Tuščak gradina“ 585m(KT hrv. pl. obilaznice) iznad sela Kravljak(1.30 sati hoda), te vrh Noršićka Plešivica 721 m iznad Noršić Sela (1.15 sati hoda). Postoje brojne neoznačene staze koje preko raznih grebena vode do lokalnih sela i pružaju nezaboravne vidike.

U blizini pl. kuće „Scout“ nalazi se i žumberačko Eko selo (25 min hoda). Svakako treba spomenuti i blizinu arheološkog nalazišta kod sela Budinjak (oko 2 sata hoda), a isto tako pl. kuća „Scout“ je odlična ishodišna točka za pješačenje po Žumberačkoj gori.

Ako odlučite posjetiti našu pl. kuću i neke od navedenih lokacija bit će nam drago da nam se javite kako bi vam pomogli detaljnijim informacijama. Planinarska kuća „Scout“ je renovirana u nekoliko navrata nesebičnim radom i zalaganjem članova PK „Scout“. Posebno želimo zahvaliti g. Peri Boškoviću, „glavnom majstoru“ kako u izradi izvora, tako i na uređenju unutrašnjosti objekta te na rekonstrukciji krovišta. Svojim znanjem, iskustvom , radom i neiscrpnim entuzijazmom sve nas je zadužio, te su pod njegovim vodstvom u svim radnim akcijama svoj doprinos dali članovi PK „Scout“.

Planinarska kuća Scout (Planinarski klub “Scout, Samobor”)
Lokacija: u blizini zaselka Koretići, Nadmorska visina: 360 m
Radno vrijeme: vikendom od 01.04. – 30.10. i po najavi
Broj kreveta: 36
Prilaz autom: da
Kontakt: Srećko Bošković 098/310-808
Udaljenost pješice: Noršić Selo 1h15′ , Stojdraga 2h15′, Šoićeva kuća 3h

 

Samobor.NET

Samobor.NET je turističko informativni i gospodarski portal grada Samobora. Ovdje ćete pronaći informacije o mjestima koje možda trebate posjetiti, okusima u kojima možete uživati i događanjima koje trebate vidjeti. Naći ćete i nostalgične povijesne informacije o gradu Samoboru i ovom dijelu Hrvatske.

Možda će Vas zanimati