Stari, nemaš pojma

Otkad je FUJ skraćenica za Fino Ukusno Jelo?!

Što kad nešto nije kratko i jednostavno kao SMS? Oni i za to imaju rješenje

Kad je Petra bila mala, čokoladu je zvala “kljka”, a sok – “kokoda.” Nadali smo se da te nazive neće koristiti do srednje škole. No, dogodilo se obratno. Klinci su na vrijeme naučili riječi, a mi u obitelji te smo simpatične prve izraze još dugo koristili iz navike, pa se događalo da nas konobari čudno gledaju kad smo u kafiću naručivali jedan “kokoda”.

Djeca su sve brža. Navika novih generacija da prema uzoru na SMS poruke sve govore u skraćenicama traži od nas da se ne čudimo kad nam kažu GAL (get a life) ili na opomenu da za stolom ne govore FUJ, odgovore da to znači Fino Ukusno Jelo. Komunikacijski očito zaostajemo za novim generacijama, ali ne traže samo klinci sve bržu i sve jednostavniju komunikaciju.

Mobilni operateri pod naslovom “pronađite srodnu dušu” nude usluge SMS flerta: ukucajte broj, a mi ćemo vam naći idealnog partnera! Mi smo se danima pripremali što ćemo joj reći da ne ispadnemo glupi, a oni imaju gotove poruke koje samo treba poslati.

No, što da radimo kada nešto nije jednostavno i kratko kao SMS? Mali genijalci i za to imaju rješenje. – Tata, je li vidra živi u rijeci, jezeru ili u moru? Pa, nije to tako jednostavno, ima raznih vrsta. Ma dobro, ali da sad ne kompliciramo – napisat ću da žive u rijeci i gotovo.

Iskreno, ne mogu klincima prigovoriti zbog pretjerane banalizacije, jer je trend zahvatio i medije, kao što svjedoči poznata novinarska šala: Kako bi počela glavna TV vijest da je CNN postojao u vrijeme Mojsija?

– Danas je na Sinaju Mojsije od Boga primio deset zapovijedi, od kojih su najvažnije tri…

 

 

Zoran Kolak

Profesionalnu karijeru započinje na Hrvatskom radiju, nakon kojeg prelazi u novine. Prvo radi u Večernjem listu, a nakon toga u Jutarnjem listu. Danas je urednik Samobor TV-a, te portala SamoborNET i SIGURNO.Info

Možda će Vas zanimati