Samobor Tech

Hrvatski inovatori ponovo zlatni

U organizaciji Udruge inovatora Hrvatske i Hrvatske zajednice tehničke kulture, hrvatski su inovatori tradicionalno sudjelovali na međunarodnom sajmu inovacija IENA u njemačkom Nurnbergu, od 4. do 7. studenog 2021. gdje su ponovo ostvarili odlične rezultate.

Međunarodni sajam inovacija IENA održava se više od 70 godina, što ga svrstava među najstarije, a time i među najuglednije u svijetu. Unatoč pandemiji COVID-19, na Sajmu se predstavilo gotovo 400 inovacija, iz više od 30 zemalja svijeta.

Hrvatski su inovatori ostvarili sjajne rezultate u svim kategorijama, te su nagrađeni sa tri zlatne, šest srebrnih, tri brončane nagrade te dvije posebne nagrade.

Tako su zlatne medalje osvojile inovacije; „MOBILNI VEZ“ tvrtke Jel-Tom d.o.o. autora Iva Vlainić, Frano Pokrajčić , Tomislav Pokrajčić i Ivan Vlainić, inovacija „BEE SMART“ autor Matija Hržić i mentor Ivan Vainić, te inovacija „PRO S“  autori Lovro Stipanović i Josip Oroz uz mentora Ivana Vlainića.

Srebrne medalje osvojile su inovacije; „SOLARNI-ELEKTRIČNI BICIKL SA HLADNJAKOM“ tvrtke Jel-Tom d.o.o. autora Tomislava Pokrajčića, Frane Pokrajčića, Josipa Šuflaja i Ive Vlainić, inovacija „WC ŠKOLJKA  BEZ VODE I KEMIKALIJA“ tvrtke I.ikaro d.o.o. autora Ervina Matića, inovacija „ELEKTRIČKI POGONJENO VOZILO ZA OSOBNU UPOTREBU“ autora Martina Banka, inovacija „INTERAKCIJA S RAČUNALOM U REALNOM VREMENU BAZIRANA NA METODI ZA IZDVAJANJE POKRETNIH ELEMENATA IZ STATIČNE POZADINE SLIKE“ autor Dr.sc. Vladimir Cviljušac sa Sveučilišta u Zagrebu, Grafički Fakultet, inovacija „RE-BOOK – besplatne knjižnice“ autora Petra Dundare i mentora Majde Milevoj Klapčić te inovacija „ŠKOLA NA DLANU – Aplikacija“ autora Tonija Borine,  Damira Numic-Mesa i mentora Eve Grujić i Nikole Vujačića iz Gimnazije u Puli.

Brončane medalje su osvojile inovacije: „DIDAKTIČKO POMAGALO za slijepe i slabovidne osobe“ autora Ivana Veljovića i mentora izv.prof. Svena Maričića sa Sveučilišta Juraj Dobrila Pula, inovacija „BEE SMOKE inovativno peletirano gorivo za dimilicu“ tvrtke PIP d.o.o. autora Ivana Bračića,  inovacija „ĆELIJA ZA ROBOTSKO PROČIŠĆAVANJE SRHA“ tvrtke HS Produkt d.o.o. i autora  dr.sc. Marko Filipovića i Igora Stojković.

Posebnu nagradu KIPA – Korejske agencije za promociju inovacije je dobio Ervin Matić sa inovacijom „WC ŠKOLJKA  BEZ VODE I KEMIKALIJA“, dok je posebnu nagradu FIRI – Prvog iranskog instituta za inovacije i istraživanje zaslužila inovacija „DODATAK ZA PODIZANJE SKIJA  I ODLAGANJE SKIJAŠKIH ŠTAPOVA“ autora Saše Marušića.

Hrvatske su inovacije ovom prilikom potaknule interes kako velikog broja posjetitelja tako i poslovne zajednice te su u sklopu Sajma održani i brojni B2B sastanci.

Na marginama Sajma održani su i brojni skupovi od kojih ističemo izbornu skupštinu IFIA, Međunarodne federacije nacionalnih asocijacija inovatora na kojoj je izabran novi Izvršni odbor za naredno mandatno razdoblje. Član Izvršnog odbora IFIA i u narednom razdoblju ostao je Zoran Barišić, predstavnik UIH-a, koji ujedno obnaša funkciju potpredsjednika IFIA. Spomenimo da je gospodin Barišić, već tradicionalno, bio i član Ocjenjivačkog suda ovogodišnje IENE.

 

Feliks Škiljan

Predsjednik Društva pedagoga tehničke kulture i informatike Samobor

Možda će Vas zanimati