Događanja

Wikipedija voli spomenike

Hrvatska obiluje bogatom kulturnom baštinom i za jednu površinski malu zemlju zaista se može pohvaliti raznolikošću, što nas sve kao naciju čini ponosnom, ali i odgovornom kako bismo je sačuvali i kako bi nove generacije nastavile njegovati tradiciju svojih predaka.

Tu svakako veliki doprinos pruža Wikipedija svojim Fotografskim  natječajem pod nazivom Wiki voli spomenike. Wiki voli spomenike (eng. Wiki Loves Monuments) je međunarodni foto-natječaj kojeg provode sve veće jezične wikipedije. Natječaj se održava u organizaciji ogranaka Zaklade Wikimedia diljem svijeta svakog rujna od 2010. godine pa do danas.

Cilj projekta je s jedne strane fotografirati pod slobodnom licencom što više zaštićenih kulturnih dobara, a s druge strane doprinijeti povećanju javne svijesti o očuvanju kulturne baštine. Projekt je započet 2010. godine u Nizozemskoj i brzo se proširio na velik broj zemalja. Među njima je i Hrvatska, koja je 2017. godine sudjelovala po prvi put.

U rujnu 2012. u natjecanju je sudjelovalo više od trideset zemalja iz cijeloga svijeta, a prikupljeno je ukupno oko 360 tisuća slika. To je bio novi svjetski rekord (prema Guinessovoj knjizi rekorda).

Ovogodišnji pobjednici u Hrvatskoj su: Miroslav Vajdić sa 5 fotografija, Marko Jukić sa 2 fotografije, Krzysztof Golik, Ggcrespl i Pietro Kolnago. Jedna od pobjedničkih fotografija Miroslava Vajdića snimljena je na starom gradu Samoboru.

Pobjedničke fotografije u punoj rezoluciji možete pogledati ovdje.

Samobor.NET

Samobor.NET je turističko informativni i gospodarski portal grada Samobora. Ovdje ćete pronaći informacije o mjestima koje možda trebate posjetiti, okusima u kojima možete uživati i događanjima koje trebate vidjeti. Naći ćete i nostalgične povijesne informacije o gradu Samoboru i ovom dijelu Hrvatske.

Možda će Vas zanimati