Samobor Tech

Inovator Matija Hržić osvojio međunarodni Grand Prix

U organizaciji Udruge inovatora Hrvatske i Grada Preloga od 02. do 04. srpnja 2021. godine održao se 12. međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji AGRO ARCA 2021 u Gradu Prelogu.

Ovogodišnja AGRO ARCA održala se pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva poljoprivrede, suorganizatori su bili Grad Prelog, Hrvatska zajednica tehničke kulture, IFIA – Međunarodna federacija asocijacija inovatora, supokrovitelj Hrvatska gospodarska komora, sponzori: HS Produkt i TEHNIX d.o.o. i partneri sajma Državni zavod za intelektualno vlasništvo, HAMAG-BICRO, općina Belica, općina Goričan te Međimurska županija.

Sajam AGRO ARCA posebnu pozornost posvećuje inovacijama u poljoprivredi, jer one pridonose unaprjeđenju konkurentnosti proizvodnje i prerade poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i okolišno prihvatljivoj i energetski učinkovitoj poljoprivrednoj djelatnosti.
Sajam je okupio stotinjak izlagača iz 12 zemalja (Republika Irak, Republika Kazahstan, Republika Sjeverna Makedonija, Republika Poljska, Ruska federacija, Republika Srbija, Republika Slovenija, Islamska republika Iran, Bosna i Hercegovina, Narodna republika Kina, Republika Jemen, Demokratska socijalistička republika Šri Lanka) a predstavila su se i brojna lokalna obiteljska i poljoprivredna gospodarstva iz Međimurja i okolice sa svojim proizvodima.

U sklopu ovogodišnje AGRO ARCA-e održale su se brojne radionice i tribine, među kojima je prvog dana sajma posebnu pozornost privukla konferencija na temu „Digitalizacija u poljoprivredi“. Osim tribine „Digitalizacija u poljoprivredi“ održana je i prezentacija Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo „Zaštita intelektualnog vlasništva“ koju je vodio Igor Bošnjaković, te 2 radionice Zvonimira Vađona; „Izrada uređaja za mjerenje temperature i vlažnosti zraka“ te „Bežični prijenos električne energije“, kao i radionica za najmlađe posjetitelje; voditeljice Tatjane Novak i Marije Gašperov „Kist i ciklin list – oslikavanje vrtnih pregača“.

U sklopu svečanog otvorenja sve su izlagače pozdravili prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske, Darko Horvat, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, dok je sajam prigodnim govorom otvorio izaslanik premijera Andreja Plenkovića, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek.

Predsjednik Udruge inovatora Miljenko Šimpraga izrazio je nadu da će se broj izlagača s današnjih stotinjak ponovno popeti, jer je u najboljim danima AGRO ARCA okupljala njih 300 i više.

-Poljoprivreda i prehrambena industrija imaju veliki učinak na gospodarski razvoj Hrvatske. Imamo ogromne prirodne i ljudske potencijale koji trenutno nisu najbolje iskorišteni. Danas se većina proizvodnje temelji na malim obiteljskim gospodarstvima i vrlo je važno da njihovi proizvodi imaju neku dodatnu vrijednost koja se stvara kroz izvornost i uvođenjem inovacije poput ovih koje predstavljamo na sajmu. Takvi proizvodi onda, čak i u malim serijama, mogu biti konkurentni i na inozemnim tržištima, što su već dokazali naši vinari i maslinari, a mislim da to možemo postići i u drugim segmentima poljoprivredne proizvodnje i prehrambene proizvodnje. Jednako je važna i suradnja akademske zajednice s gospodarstvom, jer primjeri najrazvijenijih gospodarstava svijeta pokazuju da su upravo ta suradnja i inovacije ključni čimbenik gospodarskog razvoja. Zato u okviru naše udruge uz 15-tak udruga i saveza inovatora i 15 inovativnih tvrtki sada imamo i 12 sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, izjavio je profesor Šimpraga.

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat inovacije smatra preduvjetom daljnjeg razvoja hrvatskog gospodarstva.

-U periodu od 2017. do 2019.godine na inovacijama smo počeli graditi rast i razvoj hrvatskog gospodarstva. Covid, potresi i neke druge stvari nakratko su nas usporili u toj namjeri. Već ova godina,siguran sam, u povećanju gospodarskog rasta i dolasku na neke brojke od 2019. godine dokazat će da EU fondovi, ali i državni proračun mogu biti ozbiljan generator ne samo gospodarskog rasta, već nečeg novog i drugačijeg, pametnog, zelenog i digitalnog. Do 2027.godine Hrvatskoj je na raspolaganju 24,2 milijarde eura za digitalno i zeleno. Svi oni projekti koji će ići u tom pravcu sigurno će biti dobro ocijenjeni i iz jedne teoretske prijeći u praktičnu fazu, a to je u stvari onaj ključni doprinos koji dajemo u gospodarskom rastu i povećanju standarda, poručio je Horvat.

Preloški gradonačelnik Ljubomir Kolarek potvrdio je da će Grad Prelog biti domaćin sajma AGRO ARCA sljedeće dvije godine.

-Ovo je za nas jedan novi iskorak. Radi se o inovaciji u poljoprivredi i prehrambenoj industriji što je za nas posebno značajno, jer je upravo prehrambena industrija velika želja Grada Prelog i našeg gospodarstva. Ovdje se, naime, proizvode velike količine jabuka i ostalog voća, a nemamo prehrambenu industriju. Možda ovaj sajam potakne nešto takvo, pa da na sjeveru i u našem Međimurju počnemo razvijati, odnosno razmišljati o razvoju jedne prehrambene industrije koja bi objedinila ovu našu poljoprivrednu proizvodnju. Mi smo i sada zadovoljni njezinim rezultatima i oni su dobri, jer mi, zahvaljujući našim aktivnim poljoprivrednicima, ovdje nemamo neobradive zemlje, ali onaj finiš i proizvodnja finalnog proizvoda nam nedostaje. Mislim da je ovaj sajam u tom smislu pun pogodak i da će potaknuti razmišljanja u tom smjeru, rekao je Kolarek

U sklopu ovogodišnjeg sajma AGRO ARCA, obilježili su se i Dani tehničke kulture Međimurske županije, 75 godina djelovanja Hrvatske zajednice tehničke kulture i Zajednice tehničke kulture Međimurske županije. Postavljena je izložba učeničkih radova i radova koje su izradili profesori tehničke kulture. Oldtimer klub „Međimurje“ postavio je oldtimer traktore i poljoprivrednu mehanizaciju, dok ostale članice Zajednice predstavljaju svoje aktivnosti.

U 3 dana 12. međunarodnog sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji – AGRO ARCA predstavilo se stotinjak izlagača dok je broj posjetitelja bio oko 500 uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera.
Na sajmu je dodijeljeno u kategorijama mladi inovatori i inovatori seniori; 14 zlatnih medalja, 16 srebrnih i 7 brončanih medalja, dok je najboljom inovacijom sajma AGRO ARCA 2021 proglašena PAMETNA PČELARSKA VAGA – SMART BEE autora Matije Hržića koji je ujedno i primio GRAND PRIX AGRO ARCA 2021.

Na kraju dodijele nagrada Udruga inovatora Hrvatske posebne nagrade za doprinos organizaciji sajma AGRO ARCA dodijelila je tvrtki TEHNIX d.o.o. i Gradu Prelogu.

U ime svih nagrađenih i u svoje ime, zahvalio se Matija Hržić, dobitnik GRAND PRIX-a, koji je istaknuo kako je vrlo važno da inovacije budu prepoznate od strane struke, te da su ovakve nagrade potvrda kako se inovacija razvijala u dobrom smjeru, posebno se zahvalio svom mentoru Ivanu Vlainiću i podsjetio da nije slučajno što se nastavnik Vlainić već dugi niz godina nalazi uz sve zapažene mlade inovatore, uključujući i najpoznatijeg Matu Rimca, kojem je također bio mentor.

Hržić se također zahvalio i Udruzi inovatora Hrvatske na podršci prilikom svih dosadašnjih natjecanja i korisnim savjetima koje je dobio u cilju da se inovacija dodatno usavrši.

Feliks Škiljan

Predsjednik Društva pedagoga tehničke kulture i informatike Samobor

Možda će Vas zanimati