Samobor Tech

Samobor ima genija za budućnost!

Matija Hržić osvojio još jedno vrijedno priznaje za svoju inovaciju “Pametna pčelarska vaga”

U organizaciji udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost u Zagrebu je u povodu 165. obljetnice rođenja Nikole Tesle i osmog Dana Nikole Tesle – dana znanosti, tehnologije i inovacija održana tradicionalna trodnevna manifestacija Tesla&friends.

Na dan Teslinog rođenja 10. srpnja, u Hotelu Esplanade u Zagrebu, uz svečani program obilježavanja obljetnice Teslinog rođenja i Dana Nikole Tesle održana je i dodjela godišnje nagrade „Nikola Tesla – Genij za budućnost“.

Nagrada se dodjeljuje u tri kategorije, a među dobitnicima je i samoborski inovator Matija Hržić i to u kategoriji: Kreativnog i inovativnog proizvoda i suvenira inspiriranog Teslinim izumom. Nagradu ju Matija Hržić osvojio za projekt „Smart Bee – Pametna pčelarska vaga“.

U kategoriji Kviza znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli nagrada je pripala Hrvoju Prtenjaku, učeniku Osnovne škole kralja Tomislava u Zagrebu, a nagradu u kategoriji Teslinog proširenog djelovanja dobio Marko Ratković za projekt „Vrt na struju“.

Samoborcu Matiji Hržiću to je još jedno u nizu vrijednih priznanja za inovaciju “Pametna pčelarska vaga”. S pravom Samobor može reći da ima genija za budućnost! I to ne samo jednog, nego više njih, jer ove godine su za nagradu “Nikola Tesla – Genij za budućnost” nominirani bili i Lovro Stipanović i Josip Oroz i to za svoju inovaciju „PRO-S sustav za pametno upravljanje instalacija u kućama. Već i sama nominacija za ovu prestižnu nagradu je veliki uspjeh, a i njima je mentor bio genijalni profesor Ivan Vlainić koji je mentor bio i Mati Rimcu.

Matija Hržić, Lovro Stipanović i Josip Oroz nekadašnji su učenici Srednje strukovne škole Samobor, a za svoje su inovacije pod mentorstvom profesora Ivana Vlainića osvojili brojne nagrade i priznanja na najprestižnijim domaćim i inozemnim natjecanjima i izložbama inovacijama.

Pametna pčelarska vaga nastala je 2016. godine i do danas traje njen razvoj, a do kraja ove godine bi proizvod trebao biti komercijaliziran. Pčelarima ova pametna vaga pomaže, posebice sada u doba klimatskih promjena, promjenljivog i nepredvidivog vremena, da prate kada treba pčelama davati prihranu i kada košnice treba preseliti na drugu lokaciju.

“Pravovremenim seljenjem košnica na drugu lokaciju i davanjem prihrane pčelama pčelar može iz košnice izvući više meda. Pametna pčelarska vaga može mjeriti masu košnice, temperaturu i vlagu unutar košnice, ali i izvan košnice i tako pčelar može pratiti zdravlje pčelinjih zajednice, prirast meda i sve ostalo. Sve to pčelar može pratiti od kuće bez obzira gdje mu se nalazile košnice” – kaže Matija Hržić te ističe kako bi upotreba pametne pčelarske vage pčelarima pospješila i olakšala poslovanje.

Udruga Nikola Tesla – Genij za budućnost osnovana je s ciljem razvitka i unapređenja inovativnosti i kreativnosti te promicanja inovatorske djelatnosti, a inspiraciju za rad su pronašli u Nikoli Tesli, geniju koji je zadužio svijet.

“Naša je primarna zadaća promicanje lika i djela Nikole Tesle kroz uvođenje zanimljivih i manje poznatih, ali važnih podataka u školske udžbenike i knjige te povezivanje institucija i uglednih pojedinaca koji prate Teslino stvaralaštvo. Želimo informirati i educirati, ne samo članove Udruge, već i širu javnost o Teslinim djelima i idejama i tako ih poticati na vlastite ideje i izume.Kontinuirano ćemo raditi na projektima koji, ne samo što promiču ime Nikole Tesle, već promiču inovativnost i kreativnost u znanosti i obrazovanju” – poručuju iz Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost na čiju je inicijativu 10. srpnja, proglašen nacionalnim danom Nikole Tesle – Danom znanosti, tehnologije i inovacija.

Možda će Vas zanimati