Izletišta

Izletište Dumić

Selo Smerovišće, prema legendi je dobilo svoje ime zbog ishodišta planinarskih staza prema Velikom dolu, Oštrcu i Japetiću, ali i selima Mali Lipovac, Veliki Lipovac i Šipački breg. U tom lijepom selu smještenom u kanjonu lipovečke Gradne, smjestilo se izletište Dumić. Dugogodišnja obiteljska tradicija koja datira od 1923. godine, a spominje se i u knjizi “90 godina Planinarskog doma Japetić”. Tu je spomenuto da je mladi i naočiti gostioničar Mika Dumić otvorio svratište, a isto tako postoje zapisi iz 1923 i 1931 godine u Hrvatskom planinaru o Izletištu Dumić u Smerovišću. Danas obiteljsku tradiciju uspješno nastavlja Marijan Dumić.

Jela još uvijek pripremaju u zidanom štednjaku na drva, prema tradiciji staroj 90 godina. Od vina toče crvena i bijela vina, crveno burgundac kao autohtonu sortu, a od bijelog nude tzv. kupažu, domaće vino koje se radi od tri sorte grožđa, 10 posto muškata, 30 posto graševine, a ostalo čini sauvignon. Ima svoju specifičnost i pretežno se pije s mineralnom, popularni gemišt.

Vinsku kartu u dobroj mjeri čine istarska vina: malvazije Kozlovića, Coronice, Radovana ali imaju i graševinu iz Iločkih podruma.

Sve što mogu pripremaju od domaćih namirnica, pa tako i pastrve prže u kukuruznom brašnu, peku čvarke, kukuruzni domaći kruh, prave krvavice, pečenice, češnjovke, autohtona jela ovoga kraja uz koja se servira vlastiti domaći kiseli kupus i restani krumpir. Spremaju i šunku u pacu, rade domaću kobasicu i suše špek.

Kontakt podaci:

Smerovišće 26, HR-10430 Samobor
Osoba za kontakt: Marijan Dumić
e-mail: dumic.marijan@gmail.com
tel: 091 338 4025

Samobor.NET

Samobor.NET je turističko informativni i gospodarski portal grada Samobora. Ovdje ćete pronaći informacije o mjestima koje možda trebate posjetiti, okusima u kojima možete uživati i događanjima koje trebate vidjeti. Naći ćete i nostalgične povijesne informacije o gradu Samoboru i ovom dijelu Hrvatske.

Možda će Vas zanimati