Bitka kod Samobora

Bitka kod Samobora 2017.

Povodom 775 godina Grada Samobora u nedjelju 5. ožujka 2017. na samoborskoj livadi Vugrinščak, podno feudalnog grada Samobora, po dvanaesti put održao se srednjovjekovni sajam i bitka koji obilježavaju događaj iz 1441.godine, obilježen od strane Celjske kronike i drugih izvora.

Uprizorena je bitka između vojske kraljice Elizabete i poljskog kralja Vladislava Jagelovića, a organizirao ju je Samoborski muzej, Turistička zajednica grada Samobora, Vitezovi zelingradski i Udruga “Oživljena povijest“.

Na livadi je bio postavljen vojni tabor s utvrdama, srednjovjekovnom kuhinjom, mačevaocima, streličarima, kuburašima, konjanicima, oklopljenim vitezovima i ranarničkom službom, kao i bojnim spravama poput katapulta, topova, balista i vatrenih kugli.

Prijepodne su bubnjari gradom izvikivati proglas Magistrata u kojem se upozoravalo stanovnike na dolazeću opasnost i obavještavalo da bi se trebali skloniti pod zidine starog Samobora, dok ne završi bitka. Prije same bitke razgovor suca, notara, cvajbara, patra i varoškog sluge uveo je publiku u događaj. Nakon bitke dolaze vojskovođe i pratnja do kraljice te poraženi vojskovođa položili su zastavu i prisegnuli na vjernost. Nakon bitke i ceremonije Kaštelan objavljuje svima prisutnima da su pozvani na gozbu i veselicu, a topovi u znak pobjede pozdravljaju kraljicu..

Na sajmu su bili majstori i njhovi proizvodi: klobučar, košarač, krušarice, travar, medičar, coprije, kovač, drveni mačevi, štitovi, srednjovjekovno drago kamenje, kupinovo vino,viteška oprema, kacige, oklopi, rukavice, pučka obleka, aromatično bilje itd.. Slikari su oslikavali prizore bitke, notar izdavao svjedočanstva o sudjelovanju u bitki, oprost grijeha (počinjenih i budućih) po pristupačnim cijenama, dok su se kod medičara mogli kupiti konjići (crveni i zeleni) zaraćenih vojski.

Događanja su započela u 10 sati otvorenjem sajma, a u 11 sati je krenuo mimohod vitezova do Trga kralja Tomislava i natrag na Vugrinščak. U podne su otvorene radionice streličara, kuburaša, mačevalaca i srenjovjekovne kulinarske vještine, dvorski plesovi, kazalište lutaka; a u 14 i 30 počinju pripreme, dok je u 15 sati počela sama bitka.

Pogledajte video bitke i posjetite ovaj spektakl u budućnosti, svakako povedite i najmlađe. Uživati će u prizorima bitke a usput i naučiti ponešto o slavnoj prošlosti Samobora i Zagrebačke županije.

Naslovna fotografija: Samoborski muzej.hr

Samobor.NET

Samobor.NET je turističko informativni i gospodarski portal grada Samobora. Ovdje ćete pronaći informacije o mjestima koje možda trebate posjetiti, okusima u kojima možete uživati i događanjima koje trebate vidjeti. Naći ćete i nostalgične povijesne informacije o gradu Samoboru i ovom dijelu Hrvatske.

Možda će Vas zanimati

Odgovori